Térségi hírek a kerékpárút hálózat bővítéséről

Forrás: bordany.com

A szegedi önkormányzat régóta tervezi a Szeged-Sziksósfürdő és Bordány közötti  kerékpárút megépítését. A tervek szerint az 5408. jelű közút mellett új egyoldali, kétirányú, 2,5 méter széles és 3,7 kilométer hosszú kerékpárutat építenek csapadékvíz-elvezetéssel amely kapcsolódna az út mellett már futó bordányi szakaszhoz, és ezzel egészen az üllési erdei iskoláig egybefüggő kerékpárút állna a kétkerekű járművel közlekedők rendelkezésére. A sajtóban megjelent hírek szerint a kivitelezést 2019. II–2020. I. negyedév között szerették volna megvalósítani, azonban nagyon régóta nincs hír a beruházásról.

A fejlesztésre mindenképpen nagy szükség lenne, hiszen annak keretében nemcsak az új szakasz épülne meg, hanem a Szeged Dorozsmai úti vasúti keresztezés–Sziksósfürdő között meglévő kerékpáros kapcsolatban lesz forgalomtechnikai beavatkozás: átvezetik a kerékpárutat a dorozsmai templomnál lévő körforgalmú csomóponton, valamint a vasúti átjáró után, a gyalogátkelővel párhuzamosan.

A Sziksósfürdő bejárat – Dorozsmai úti vasúti keresztezés között meglévő 5,5 kilométeres kerékpárút burkolatát részlegesen, lokálisan felújítják. A kerékpárúthoz kapcsolódóan bel- és csapadékvíz-védelmi létesítményeket építenek: szikkasztóárok (3215 méter), amiből áteresz 511 méter, zárt csatorna 15 méter.

A bordányi és zákányszéki önkormányzat is nagyon régóta tervezi a Bordányt Zákányszékkel összekötő kerékpárút megépítését. Míg a bordányi szakasz még engedélyes tervvel rendelkezik (2022. áprilisig), a zákányszéki engedélyt sajnos már meg kell újítani. Mindkét önkormányzati tervet már többször megújították a fejlesztési forrás reményében.

A két falu között kicsivel több, mint hat kilométer kerékpárút épülhet majd meg, ha sikeresen pályáznak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program következő kiírására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük