Délmagyar: Jövőre indul a Tour de Homokhát – Frissítő pontokat alakít ki a Homokháti Bringaklub

Megjelent a Délmagyarországban 2022. szeptember 3-án.
Arany T. János írása

A Homokháti Bringaklub elkezdett a Homokhátságon frissítő pontokat kiépíteni a kerékpárutak mellett. Már kész az első, ahol kerékpárt formázó díszítéssel ellátott pizzával várják a megfáradt túrázókat.

Csuromvizesen, kerékpárral érkezett a zákányszéki Megálló pizzéria és presszóhoz Börcsök Zoltán, a Homokháti Bringaklub vezetője, aki ennek nem igazán örült. De egy kerékpáros pihenőhelyről és a Tour de Homokhátról nem lehet úgy beszélgetni, hogy sehol egy kerékpár és egy kerékpáros.

A történet (Zoltán és a kerékpározás mint szenvedélyes, nagy szerelem közti kapcsolat) 2013-ban kezdődött, amikor kiderült, hogy Zoltán cukorbeteg és ideje lenne elkezdenie jobban vigyázni magára. Erről 2016-ban írt lapunk riportot 1600 kilométert teker évente a zákányszéki kemény mag címmel, amiben röviden arról volt szó, hogy cukorbeteg lett, mozgást javasolt neki az orvos, Börcsök Zoltán pedig elkezdett biciklizni, de egyedül unta. Hamarosan már harmincadmagával tekert át Palicsra. Nyáron egy nap alatt körbekerekezték a Balatont.

– Igaz, hogy előtte fociztam, de aztán ülőmunkát végeztem számítógép előtt és olyan 20 kilót felszedtem. A háziorvos rám ijesztett, azt mondta, ha így folytatom, le fogja vágni a lábamat, meg nem fog felállni – idézte fel az ijesztő orvosi prognózist. Paraginé Tóth Edinával, a település akkor könyvtárosával hozták létre a Zákányszéki Otthonokért Egyesületet. Ebből nőtt ki a Homokháti Bringaklub, aminek Zoltán alapítója és vezetője is. Az első általuk szerevezett túrán 2013-ban összesen hárman voltak: Edina, Zoltán és egy lelkes zákányszéki kerékpáros, aki évtizedeken át kerékpárral járt munkába a szegedi Pick gyárba a Szabadkai útra. Akkor még nagy körnek hívták az öt kilométeres távot.

– A kezdeti nehézségek ellenére nem adtuk fel a túrák szervezését. Elkezdtek jönni az emberek és azóta csak jönnek. 2014 óta járunk ki a Palicsi Szüreti Napokra. Ez idán jövő szombaton, szeptember 10-én lesz. A jelentkezéseket már le kellett zárnom, mert százan leszünk. Ez a létszám rendőri felvezetés nélkül már jelentős. A határon mindig vannak autósok, akiknek nem tetszik, ha befut 100 kerékpáros – mesélte a szervező.

A bringaklub által szervezett Homokhátság Kör is nagy népszerűségnek örvend a környéken és már a határon túl is. Ennek neve jövőre, a nemzetköziség jegyében Tour de Homokhát lesz. A túrákon mindig jól jön egy kis frissítő, ezért az első hivatalos frissítő pont a zákányszéki  Megálló pizzéria és presszó lett, ahol a Tour de Homokhát pizza, fröccs és üdítő mellett pumpával és defektjavító készlettel várják a kerékpárosokat. 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük